Er zijn heel veel soorten daken, u kunt er natuurlijk vast zelf ook wel een aantal bedenken. Iedere dakvorm heeft weer meerdere varianten. Wanneer u een dak laat plaatsen, moet er natuurlijk goed worden nagedacht over de keuze van de dakvorm. Deze is dan ook erg belangrijk. Het bepaalt ook voor een groot deel het uitzicht van uw woning. Welke soorten daken bestaan er nu eigenlijk allemaal? In dit artikel bespreken wij voor u de 6 populairste daktypes! We bespreken in dit artikel dus de volgende daktypes:

Bij alle soorten daken bespreken wij de voor- en nadelen, de isolatiemogelijkheden, de mogelijkheden voor de dakbedekking en natuurlijk zijn er bijgevoegde afbeeldingen om u te laten zien hoe het er in de praktijk uit zou kunnen komen te zien. Kortom, alles wat u over deze soorten daken wilt weten vindt u hier!

1. Plat dak

Een plat dak bestaat uit één horizontaal vlak. Meestal is er een hele kleine hellingshoek in het dak. Deze zorgt ervoor dat het water goed kan aflopen in de dakgoot of op de grond. Als de helling groter is dan 15 graden is er geen sprake meer van een plat dak, maar van een lessenaars dak. Dit dak zal later in dit artikel nog naar voren komen.

Soorten daken

De voor- en nadelen van een plat dak

Een plat dak heeft een erg modern en strak design. Deze is niet gevoelig voor wind, dit komt natuurlijk omdat er geen weerstand is, omdat er niets is dat in de wind staat. Een plat dak is tevens ook eenvoudig te plaatsen en je kan er heel gemakkelijk zonnepanelen of een zonneboiler op plaatsen. Een nadeel zou kunnen zijn dat je niet gemakkelijk een bovenverdieping kan uitbreiden door middel van een dakkapel bijvoorbeeld en dat je dus een complete uitbouw moet doen aan de zijkanten van je bovenverdieping, of er een nieuw deel bovenop zou moeten bouwen.

Mogelijke dakbedekkingen

Het platte dak moet natuurlijk ook worden bekleedt, dit gebeurt meestal met bitumen (roofing) of synthetisch rubber (EPDM). Deze materialen zijn erg soepel en enorm sterk en hebben daarom een erg lange levensduur, hierdoor hoeft u het dak of delen van het dak minder vaak te renoveren of te vervangen. U hebt ook verder geen onderhoud aan deze materialen en zij hebben een goede prijs- kwaliteitsverhouding.

Ook is het mogelijk om een plat dak met PVC te bekleden. Dit is beschikbaar in alle mogelijke kleuren, waardoor u zelf uw eigen draai kan geven aan het design, maar om te voorkomen dat het gaat verkleuren wordt bij een plat dak meestal gekozen voor de kleur grijs. Ook is er een mogelijkheid om van uw platte dak een groendak te maken. Dit houdt in dat u uw dak bedekt met gras of mos om op die manier uw platte dak te verduurzamen.

Dit dak laten aanleggen met de beste kwaliteit en de beste service? Dan bent u hier aan het juiste adres!

Hier volgt een overzicht van de levensduur van de verschillende materie:

Dakbedekking Gemiddelde levensduur
Bitumen 20 – 40 jaar
Synthetisch rubber 30 – 50 jaar
PVC 15 – 40 jaar
Groendak 50 – 70 jaar

Een plat dak laten aanleggen? Onze experts staan hier 24/7 voor u klaar!

Isolatiemogelijkheden

De meest effectieve manier om uw platte dak te isoleren is om dit buiten langs te doen. Boven op deze laag isolatie wordt dan de gekozen dakbedekking gelegd. Je kunt ook het isolatiemateriaal onder het dakbeschot plaatsen, het risico hierbij is wel omdat de kans op scheuren veel groter is.

Meestal als er sprake is van renovatie of vernieuwing van de isolatie van een plat dak wordt er gekozen om de isolatie boven op de huidige dakbedekking te plaatsen.

Voor vragen over welke manier voor u het beste is, kunt u hier terecht bij onze experts.

2. Zadeldak

Zadeldaken zijn eigenlijk tot op heden nog steeds de populairste soorten daken, dit komt omdat deze daken bij heel veel verschillende bouwstijlen kunnen worden gebouwd. Dit dak bestaat uit een combinatie van twee dakvlakken die bij elkaar een omgekeerde V vormen. Als de hellingshoek groter is dan 15 graden, spreekt men van een zadeldak.

Soorten daken

Voor- en nadelen van een zadeldak

Het heeft een erg goede waterafvoer, omdat het water aan beide kanten in de dakgoot kan stromen. Het creëert ook wat extra ruimte in het dak, waar u eventueel een kleine opbergruimte kan maken voor wat spullen of een extra leefruimte kunt maken. De wind wordt door het dak omhoog gedrukt en maakt hierdoor geen enkele kans om schade aan te richten aan het dak.

Een zadeldak is vaak wel aan de prijzige kant, dit komt omdat er meer werk voor nodig is dan bijvoorbeeld een plat dak en er gaat vaak meer materiaal in zitten. Door het puntige dak, kan het een deel van het uitzicht wegnemen.

Mogelijke dakbedekkingen

Een zadeldak is te bedekken met veel verschillende materie. U kunt uw zadeldak bedekken met dakpannen (zowel klei-, tegel- of betondakpannen). Ook kan dit dak worden bedekt met een leien bekleding, hierbij heeft u de keuze tussen een kunstleien en een natuurleien bekleding. Het dak kan ook (om het een unieke uitstraling te geven) worden bedekt met riet.  Als dit allemaal niets is voor u, kunt u altijd uw dak nog bedekken met shingles of golfplaten.

Hieronder vindt u een overzicht van de levensduur van de hierboven genoemde dakbedekkingen.

Dakbedekking Gemiddelde levensduur
Kleidakpannen 100 jaar
Betonnen dakpannen 30 jaar
Kunstleien 30 jaar
Natuurleien 90 jaar:
Rieten dak 35 jaat
Zinken dak 125 jaar

Zoals u ziet lopen de levensduren van de verschillende dakbedekkingen flink uit elkaar. Dit komt natuurlijk omdat het allemaal totaal verschillende materialen zijn. U kunt dan ook verschillende trucjes toepassen om de dakbedekking langer goed te houden. Hoe u dat bijvoorbeeld bij een rieten dakbedekking doet leest u hier.

Isolatiemogelijkheden

Een zadeldak kunt u zowel binnen langs als buiten langs isoleren. Als het gaat om een compleet te renoveren of een nieuw te bouwen dak, dan kunt u het beste buiten langs laten isoleren. De nieuwe dakbedekking wordt dan boven op de isolatie geplaatst.

Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen en het dus intact moet blijven. Hiermee verliest u wel een aantal centimeters ruimte in de desbetreffende kamer. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kunt u er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

3. Tentdak

Een tentdak (wordt ook wel piramidedak, paviljoen dak of puntdak genoemd) bestaat uit op zijn minst vier driehoekige dakvlakken die in een bepaald punt (het nokpunt) allemaal samenkomen.  De grootte van de dakvlakken kan onderling verschillen. Dit soort dak komt ook vaak voor in Nederland. Daarom komt die voor in deze lijst van populairste soorten daken.

Soorten daken

De voor- en nadelen van een tentdak

Een tentdak heeft al een eigen natuurlijke isolatie. Dit komt door de overstekende dakranden. Het is tevens ook goed bestendig tegen rukwinden doordat het een erg klein aanvalsoppervlak heeft. Op dit dak zijn ook vier zijden, je kan daarom in elke windrichting zonnepanelen plaatsen.

De ruimte onder het dak is tevens wel erg klein, onder een tentdak heb je niet veel ruimte om nog een andere ruimte te creëren, bij een groot tentdak kunt u hooguit nog een kleine opslagruimte maken.  De bijzondere constructie zorgt ook dat het aanleggen van het dak wat duurder is dan het aanleggen van bijvoorbeeld een plat dak.

Mogelijke dakbedekkingen

Een tentdak kunt u net als een zadeldak bedekken met dakpannen (zowel klei-, tegel- of betondakpannen). En ook hier kunt u kiezen voor een leiendak waarbij u de keuze heeft tussen een kunst- en een natuurleien bekleding, alleen hierbij kunt u ook nog kiezen voor een bitumenleien bekleding. Ook kunt u voor een uniek design kiezen voor een rieten dakbedekking. Een zinkendakbedekking zorgt voor veel stevigheid en heeft dan ook een lange levensduur. Hieronder vindt u een overzicht van de hierboven genoemde dakbedekkingen.

Dakbedekking Levensduur
Betonnen dakpannen 30 jaar
Keramische dakpannen 100 jaar
Kunstleien 30 jaar
Natuurleien 90 jaar
Bitumenleien 25 jaar
Zinken dakbedekking 125 jaar
Rieten dakbedekking 35 jaar

Wilt u met de beste service en kwaliteit uw tentdak laten aanleggen? Dan staan onze experts voor u klaar!

Isolatiemogelijkheden

Uw tentdak isoleren is een groot aandachtspunt voor de energiebesparende prestaties van uw woning. Het is mogelijk om uw tentdak zowel binnen langs als buiten langs te isoleren. Hiervoor heb je verschillende materie. Als u langs de binnenzijde uw tentdak laat isoleren dan wordt dit meestal gedaan met glas- of steenwol, ook purschuim is een optie. Als u uw tentdak langs buiten laat isoleren, dan zijn isolatieplaten het meest geschikt.

4. Schilddak

Een schilddak is ideaal als u een rechthoekige woning zonder topgevels heeft en alle zijden een gelijke hoogte hebben. Een schilddak geeft heel veel karakter aan uw woning. Dit dak is zowel geschikt voor een landelijke woning als de hedendaagse modernere woningen.  Alle vier de zijden lopen schuin naar de dakranden af. Het is een variant op het eerdergenoemde zadeldak, alleen zijn er bij het schilddak geen recht aflopende draagvlakken. Daarom komt dit dak dus ook naar voren in deze lijst met populaire soorten daken.

Soorten daken

De voor- en nadelen van een schilddak

Water kan goed aflopen bij een schilddak. Een schilddak kunt u ook uitbreiden door grote overhangende dakranden toe te voegen.  Schilddaken bieden goede bescherming tegen hevige rukwinden en stormweer. Dit dak is daarom vooral goed in buitengebieden waar veel wind staat. Ook is het een voordeel dat de dakgoot volledig rondom loopt.

Wat betreft ventilatie is een schilddak wat minder handig dan een zadeldak bijvoorbeeld. Ook heeft u in een schilddak wat minder ruimte als bij een zadeldak, maar dit kunt u eventueel verhelpen door de hellingshoek van het dak wat groter te laten maken.

Mogelijke dakbedekkingen

U kunt net als een zadeldak uw schilddak bedekken met dakpannen (zowel klei-, tegel- of betondakpannen). En ook hier kunt u kiezen voor een leiendak waarbij u de keuze heeft tussen een kunst- en een natuurleien bekleding, alleen hierbij kunt u ook nog kiezen voor een bitumenleien bekleding. Ook kunt u voor een uniek design kiezen voor een rieten dakbedekking. Een zinkendakbedekking zorgt voor veel stevigheid en heeft dan ook een lange levensduur. Hieronder vindt u een overzicht van de hierboven genoemde dakbedekkingen.

Dakbedekking Levensduur
Betonnen dakpannen 30 jaar
Keramische dakpannen 100 jaar
Kunstleien 30 jaar
Natuurleien 90 jaar
Bitumenleien 25 jaar
Zinken dakbedekking 125 jaar
Rieten dakbedekking 35 jaar

Direct een offerte aanvragen om uw schilddak te laten leggen? Onze experts staan 24/7 voor u klaar!

Isolatiemogelijkheden

Een schilddak kunt u zowel binnen langs als buiten langs isoleren. Als het gaat om een nieuw te bouwen of een compleet te renoveren dak, dan kunt u het beste uw dak buiten langs laten isoleren. De nieuwe dakbedekking wordt dan boven op de isolatie geplaatst.

Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen om het dus intact te laten blijven. Hiermee verliest u wel een aantal centimeters ruimte in de kamer (of kamers) waarvan u het dak laat isoleren. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kunt u er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

Benieuwd welke manier van isoleren voor uw woning het beste is? Neem een kijkje op deze pagina! Of neem contact op met onze experts die 24/7 voor u klaar staan.

5. Mansardedak

Het mansardedak is een klassiek design in deze lijst van soorten daken. Het heeft een elegante, gebogen dakvorm. Het dak loopt als het ware voor een deel nog over het huis heen. Het is een zadeldak met geknikte dakvlakken. De onderste dakvlakken lopen daarbij steiler dan de bovenvlakken (het zadeldak). Deze dakvorm werd vroeger veel gebruikt en is ongelofelijk praktisch.

Soorten daken

De voor- en nadelen van een mansardedak

Het grootste voordeel is dat u door deze constructie enorm veel ruimte kunt creëren, deze ruimte kunt u gemakkelijk gebruiken voor een extra leefruimte. Een ander voordeel is dat de installatie van ramen in dit dak heel erg gemakkelijk gaat. Het is ook een erg stabiele constructie.

Het dak heeft overigens wel hogere productiekosten dan een gemiddeld dak. Ook hebt u aan dit dak het een en ander aan onderhoud, hierdoor lopen de kosten ook op. Ook wordt soms voor dit dak geen bouwvergunning verleend door de gemeente.

Mogelijke dakbedekkingen

Een mansardedak verschilt qua dakbedekkingen niet van andere daken met een helling. Het voordeel daarvan is dat je het dus met bijna elk type dakbedekking kan afwerken. Populair bij dit dak zijn dan ook de dakpannen (zowel klei-, tegel- of betondakpannen). Als u wilt gaan voor iets dat meer duurzaam is dan kunt u bijvoorbeeld voor een leiendak kiezen, waarbij u de keuze heeft tussen een kunst-, natuur- en bitumenleien dakbedekking. Daarnaast kunt u ook kiezen tussen zink en riet. Hieronder vindt u een overzicht van de levensduur van elk van de bovengenoemde dakbedekkingen.

Dakbedekking Levensduur
Betonnen dakpannen 30 jaar
Keramische dakpannen 100 jaar
Kunstleien 30 jaar
Natuurleien 90 jaar
Bitumenleien 25 jaar
Zinken dakbedekking 125 jaar
Rieten dakbedekking 35 jaar

Onze experts staan voor u klaar als u vragen heeft over wat voor u de beste optie is en u kunt hier ook direct een offerte aanvragen!

Isolatiemogelijkheden

Net als bij een zadeldak heeft u drie mogelijkheden: Isoleren langs buiten, Isoleren langs binnen en de zoldervloer isoleren. Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen en het dus intact moet blijven. Hiermee verliest u wel een aantal centimeters ruimte in de desbetreffende kamer. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kunt u er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

6. Lessenaars dak

Een lessenaars dak is de laatste in deze populaire soorten daken lijst. Een lessenaars dak is een dak die slechts uit éen dakvlak bestaat (net als bij een plat dak). Een klassiek zadeldak bestaat uit twee van deze dakvlakken, een lessenaars dak dus uit éen. Het lessenaars dak onderscheidt zich van een plat dak door de hellende constructie van dit dak. De hellingshoek van dit aflopende dak is minimaal 15 graden. Bij een woning met een lessenaars dak is éen bepaalde zijde van de woning zeer hoog, terwijl de andere kant van de woning vrij laag uitkomt. Een lessenaars dak komt ook voor in een variant waarbij een woning is uitgerust met een dubbel lessenaars dak, deze staan dan tegenover elkaar, maar de daken hebben dan een verschillende hoogte van elkaar. Ze zijn dan asymmetrisch.

Soorten daken

De voor- en nadelen van een lessenaars dak

Het fijne van een lessenaars dak is dat je slecht aan éen kant de dakgoot hoeft te plaatsen, omdat deze natuurlijk maar naar éen kant afloopt. Het water kan op die manier veel sneller worden afgevoerd dan bij een plat dak. Het dak vereist ook niet heel erg veel aan onderhoud. Er kan met dit type dak ook een extra lichtinval worden gecreëerd. In de lange zijde van de woning kunt u dan veel en grote ramen plaatsen.

Aan de lage zijde van de woning heeft u weinig ruimte, dit is een nadeel aan dit dak.

Mogelijke dakbedekkingen

Een lessenaars dak verschilt qua dakbedekkingen eigenlijk niets van de andere daken met een helling. Het voordeel daarvan is dat je het dus met bijna elk type dakbedekking kan afwerken. Populair bij dit dak zijn dan ook de dakpannen (zowel klei-, tegel- of betondakpannen). Als u wilt gaan voor iets dat meer duurzaam is dan kunt u bijvoorbeeld voor een leiendak kiezen, waarbij u de keuze heeft tussen een kunst-, natuur- en bitumenleien dakbedekking. Daarnaast kunt u ook kiezen tussen zink en riet. Hieronder vindt u een overzicht van de levensduur en de kosten van elk van de bovengenoemde dakbedekkingen.

Dakbedekking Levensduur
Betonnen dakpannen 30 jaar
Keramische dakpannen 100 jaar
Kunstleien 30 jaar
Natuurleien 90 jaar
Bitumenleien 25 jaar
Zinken dakbedekking 125 jaar
Rieten dakbedekking 35 jaar

Heeft u interesse in één van deze dakbedekkingen en wilt u deze graag op u dak, vraag dan een offerte aan of stel uw vragen aan onze experts die 24/7 voor u beschikbaar zijn.

Isoleringsmogelijkheden

Een lessenaars dak isoleert u eigenlijk precies hetzelfde als een zadeldak. Een zadeldak (en dus een lessenaar dak) kunt u zowel binnen langs als buiten langs isoleren. Als het gaat om een compleet te renoveren of een nieuw te bouwen dak, dan kunt u het beste buiten langs laten isoleren. De nieuwe dakbedekking wordt dan boven op de isolatie geplaatst.

Binnen langs isoleren wordt gedaan om de huidige dakbedekking te beschermen en het dus intact moet blijven. Hiermee verliest u wel een aantal centimeters ruimte in de desbetreffende kamer. Als de kamer onder het schuine dak niet als woon- of leefruimte wordt gebruikt kunt u er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

Benieuwd welke manier voor u het beste is? Of meteen een offerte aanvragen? Neem een kijkje op deze pagina!

Neem gerust contact op over de soorten daken

Nu u voorzien bent met de informatie over alle verschillende populaire soorten daktypes in Nederland kunt u een keuze gaan maken. Het kan zijn dat u (nog steeds) bepaalde vragen hebt na aanleiding van dit artikel, of als u graag een offerte aan wilt vragen voor één van deze soorten daken om ze te bedekken of ze te isoleren, of allebei. Dan kunt u hier terecht. Hier wordt de beste service geboden met de beste prijs- kwaliteit verhouding in Nederland. Dit waren de 6 meest populaire soorten daken!

Vind een dakdekker in uw regio.