Dakbedekking is een beschermende laag die u aanbrengt op het platte of iets hellende dak van uw huis. U doet dat om het dak waterdicht te maken, maar ook om het dak en de ruimte eronder in het huis te beschermen tegen zon, wind, regen, hagel en sneeuw en andere invloeden van buitenaf. Verder moet de dakbedekking een lange levensduur hebben, licht van gewicht zijn en onbrandbaar zijn. Binnen de dakbedekkingsmarkt is er tegenwoordig steeds meer vraag naar kunststof dakbedekking zoals PVC.

De verschillende type dakbedekking die er zijn

U kunt kiezen voor verschillende typen dakbedekking, afhankelijk van het type dak dat u wilt bedekken. Voor hellende daken kiest men vaak voor dakpannen van klei of beton. Maar u kunt ook kiezen voor leistenen pannen. Voor een schuur of aanbouw kunt u ook nog wel eens golfplaten of ander plaatmateriaal gebruiken. Gaat u meer voor de ‘landelijke look’ dan kunt u ook stro of riet overwegen.

Voor platte daken zijn er andere soorten dakbedekking. Denk daarbij aan de zogenoemde bitumen- en asfaltproducten. Deze dakbedekking noemt men ook wel dakleer. Wat we ook steeds meer tegenkomen in de dakbedekking zijn de kunststof materialen zoals PVC en EPDM.

Waarom zou u kiezen voor een kunststof dakbedekking?

Men kiest tegenwoordig meer en meer voor de kunststof dakbedekking. Het grote voordeel van kunststof dakbedekking is de duurzaamheid van het materiaal en het feit dat het betaalbaar is. De dakbedekking hoeft niet met een brander te worden aangelegd, zoals dat bijvoorbeeld bij bitumen daken het geval is. De kunststof dakbedekking bestaat grofweg uit 2 soorten:

  • EPDM
    EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) bestaat uit een synthetisch rubber. Het heeft doorgaans een levensduur van minimaal 40 jaar. Deze dakbedekking is van heel sterk materiaal en is goed UV-bestendig. Het soepele materiaal bestaat uit één stuk en is daardoor goed te leggen. Soms kan EPDM bovenop de al bestaande dakbedekking aangebracht worden.
  • PVC
    PVC (Poly Vinyl Chloride) dakbedekking wordt momenteel het meest toegepast als er gekozen wordt voor een kunststof dak. Het biedt goede weerstand tegen chemicaliën maar is niet bestand tegen organische oplosmiddelen, zoals in aardolieproducten als bitumen of polystyreen. Als PVC op een dergelijke onderlaag wordt aangelegd, dient er eerst een scheidingslaag te worden aangelegd. De PVC-dakbedekking gaat bijvoorbeeld bij een foliedikte van 1,2 mm zo’n 25 tot 30 jaar. Kiest u voor een foliedikte van 1,5 mm dan kan het dak wel tot 35 jaar mee.

De redenen om te kiezen voor een PVC kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking carport

De PVC-dakbedekking is tegenwoordig populair en past men vooral toe op platte of licht hellende daken. PVC is een flexibel materiaal dat zich goed laat voegen. Bovendien heeft het de eigenschap dat het kan inkrimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Belangrijk in ons wisselende klimaat. Doordat het materiaal licht van gewicht is, belast het het dak niet onnodig. Daarnaast is het oersterk. Met als prettige eigenschap een lange levensduur.

De dakbedekking heeft meer voor- dan nadelen. Denk daarbij aan de goede betaalbaarheid, het geringe dakonderhoud en het milieuvriendelijke aspect dat veel mensen aan zal spreken. Maar ook de keuzemogelijkheid voor bijvoorbeeld een wit PVC-dak, dat grote voordelen biedt voor het klimaat in huis. Er zijn ook lichtdoorlatende PVC-dakplaten. Deze kunt u veelal gebruiken op bijgebouwen, zoals een serre, een veranda of een carport.

De voordelen van een PVC-dak:

  • Een goed betaalbare dakbedekking, vrij goedkoop ten opzichte van ander alternatieven
  • Onderhoudsvriendelijk, 2x per jaar reinigen met alleen water
  • Zeer sterk maar toch licht in gewicht en daardoor makkelijk verwerkbaar
  • Milieuvriendelijke materiaal, want het is volledig recyclebaar
  • Goed UV-bestendig, weerkaatst het zonlicht en zorgt daarmee voor een aangenaam leefklimaat in huis
  • Wordt niet met een brander aangebracht en is volledig brandveilig
  • Optimaal waterdicht
  • Laat geen wortelgroei door, dus uitermate geschikt voor ‘groene daken’
  • Is er in vele kleuren, passend bij uw gevel, lichte kleuren zijn hitte isolerend en het dak ziet er modern uit

De nadelen van een PVC-dak:

  • Het gaat iets minder lang mee dan een bijvoorbeeld een EPDM-dakbedekking
  • Het plaatsen van een PVC-dak is arbeidsintensiever. Laat dit dan ook liever uitvoeren door de erkende dakdekker
  • Gedurende de levensduur neemt de flexibiliteit van het materiaal een beetje af.

Hoe wordt een PVC-dak geplaatst?

Het plaatsen van een PVC-dak is geen eenvoudige klus. Het vraagt kennis en ervaring. De dakbedekking bevestigt u op het dak door middel van het gebruik van lijm in combinatie met zeer hete lucht uit een soort föhn. Zo kan het materiaal zich aan het dak hechten. Bij de opstaande randen worden op mechanische wijze nog extra strips bevestigd zodat de folie niet losgaat in de hoeken, rond doorvoeropeningen en bij opstaande randen. Zo is het dak minder vatbaar voor scheuren. Door het gebruik van hete lucht bestaat er geen brandgevaar bij de aanleg, zoals dat bij andere soorten wel het geval is. U kunt de PVC-rollen eenvoudig op maat snijden en zo opmeten dat zij elkaar minimaal 10 cm overlappen. Anders is het dak onvoldoende waterdicht. Uiteindelijk maakt u de naden nog extra waterdicht met vloeibare PVC.

Wat zijn de kosten van een kunststof dakbedekking?

dakisolatie

Bij de keuze van dakbedekking speelt de prijs altijd een rol. Het is op voorhand echter niet in te schatten wat het plaatsen van kunststof dakbedekking precies gaat kosten. Waarom niet? Omdat de prijs afhankelijk is van een groot aantal factoren. Ten eerste gaat het om het soort dat u kiest. Daarnaast is ook de oppervlakte van het dak van belang. Dit heeft namelijk zo zijn invloed op het aantal uur dat er aan uw dak gewerkt wordt. Is er spoed bij? Dan kan dit er ook nog voor zorgen dat de prijs hoger uitvalt dan u mogelijk verwacht.

Waar moet een kunststof dakbedekking aan voldoen?

Niet elke dakbedekking voldoet even goed aan alle eisen. Maakt u voor de verschillende soorten daken daarom een goed afgewogen keus voor een type dakbedekking.  Voor platte daken kiest u eenvoudig een kunststof dakbedekking als EPDM of PVC. De dakdekker aan huis voorziet u graag van een goed en gedegen advies bij de keuze van uw dakbedekking. Samen met u zorgt hij er zo voor dat u kiest voor het juiste dak op de juiste plaats.

Vind een dakdekker in uw regio.