Wanneer de dakbedekking van uw woning aan vervanging toe is moet deze vervangen worden. Dit kost behoorlijk wat geld en daarom wilt u er misschien liever nog even mee wachten. Dat is echter niet verstandig. Indien u dit namelijk uitstelt, bestaat de kans dat er een lekkage ontstaat en wat u nog veel meer geld kost. Als u een beetje handig bent, kunt u de werkzaamheden prima zelf uitvoeren. Indien u hiervoor kiest, is het van belang dat u wel veiligheidsmaatregelen neemt voordat u het dak op gaat. Heeft u hoogtevrees? Dan is het niet aan te raden om zelf het dak op te gaan. In dat geval doet u er goed aan om een dakdekker in te schakelen. Wilt u meer weten over het inschakelen van een dakdekker? Lees dan ons vorige blogartikel.
Veiligheidsmaatregelen dak 1: het werken met ladders
Een veelgebruikte veiligheidsmaatregel voordat u het dak op gaat, is door te werken met ladders. In eerste instantie zult u een ladder moeten hebben om op het dak te komen. Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van een dakladder voor de werkzaamheden op het dak zelf. Deze ladder kunt u aan de nok van het dak bevestigen, waardoor u een goede houvast heeft. Om ervoor te zorgen dat de ladder op de grond niet wegschuift wanneer u naar boven klimt, is het verstandig om hier een zwaar voorwerp voor te plaatsen dat niet weg kan rollen of schuiven. Indien u woning over een pvc-dakgoot beschikt, mag u de ladder hier nooit tegenaan zetten. De ladder kan dan namelijk makkelijk wegglijden of het pvc breken.
Veiligheidsmaatregelen 2: de valbeveiliging
Om het zekere voor het onzekere te nemen doet u er goed aan om te werken met een valbeveiligingssysteem. Hierdoor bent u niet alleen beschermd tegen een val, maar ook tijdens en zelfs na de val. Wanneer u dit systeem gebruikt moet u wel precies weten hoe het werkt. Indien u dit niet weet bestaat namelijk de kans op verkeerd gebruik, waardoor de valbeveiliging niet op de juiste manier werkt. Vertrouwt u het niet? Schakel dan een dakdekker in om u het werk uit handen te nemen.