De meeste Nederlanders hebben het hellende dak van hun woning bedekt met dakpannen. Dit is een goede keuze, want dakpannen hebben een lange levensduur. Nadeel hiervan is echter dat veel mensen niet of nauwelijks omkijken naar dakpannen. De meeste mensen gaan er klakkeloos vanuit dat de maximale levensduur van pannen makkelijk bereikt wordt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. De levensduur van dakpannen kan namelijk ook aanzienlijk korter zijn dan geschetst. Daarom is het zaak regelmatig aandacht te besteden aan de pannen op uw hellende dak.

Wat is de levensduur van dakpannen?

Zoals gezegd hebben dakpannen een betrekkelijk lange levensduur. Er zit echter wel degelijk verschil in de levensduur van dakpannen. Hoe lang uw dakpannen meegaan, hangt onder andere af van het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Zo kunt u kiezen uit dakpannen van beton en dakpannen van klei. De levensduur van betonnen dakpannen is ongeveer 30 jaar. Dit is natuurlijk al betrekkelijk lang. Dakpannen van klei gaan echter nog een stuk langer mee. De levensduur van deze zijn namelijk wel 50 tot 100 jaar.

De levensduur verlengen door onderhoud

Kiest u voor dakpannen van klei? Dan betekent dit natuurlijk niet dat uw dakpannen het ook daadwerkelijk 100 jaar vol gaan houden. Dit is zeker niet het geval wanneer u nauwelijks aandacht schenkt aan uw dakpannen. Wilt u de levensduur van uw pannen verlengen? Dan is het zaak dat u de pannen regelmatig reinigt. Op deze manier gaat u de zure aanslag die ontstaat door regen tegen. De dakpannen blijven op deze manier vochtwerend, waardoor er minder snel een lekkage ontstaat. Heeft u zelf geen idee hoe u uw dakpannen moet reinigen? Laat dit dan over aan een professionele dakdekker. Dit kost u inderdaad geld, maar u verlengt zo wel de levensduur. Een dakdekker weet namelijk precies hoe hij uw dakpannen moet onderhouden.

Vind een dakdekker in uw regio.