Het merendeel van de woningen in Nederland is voorzien van dakpannen. Dakpannen zorgen voor de afvoer van het hemelwater, beschermen uw woning tegen vochtproblemen en houden de warmte in huis vast. Naast dakpannen is ook een bitumen dakbedekking populair. Dit type dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt op platte daken. Andere soorten dakbedekking zijn een groen dak, een dak met een rieten dakbedekking en bijvoorbeeld een zinken dakbedekking. Ieder van deze soorten dakbedekking heeft z’n eigen voor- en nadelen. Op het gebied van duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, springen dakpannen boven de andere soorten dakbedekking uit.

In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten dakpannen, waarvan u het dak van uw woning kunt voorzien. Naast het verschil in het materiaal waarvan de dakpannen gemaakt worden, zit er ook een verschil in het model hiervan. Door de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, vindt u een type dakpan die goed past bij uw wensen en uw woning.

Verschillende soorten dakpannen

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten dakpannen, namelijk: kleidakpannen, betonnen dakpannenn en houten dakpannen. Onderstaand vindt u meer informatie over de verschillende materialen waarvan dakpannen gemaakt worden

Kleidakpannen

De kleidakpannen, welke gemaakt worden van gebakken aarde, zijn de meest gebruikte soort dakpannen voor Nederlandse daken. We noemen ze ook wel keramische dakpannen. U herkent deze dakpannen aan hun opvallende oranje kleur. Een belangrijk voordeel van deze dakpannen is dat ze tot circa 50 jaar meegaan. U hoeft ze zodoende zeer waarschijnlijk niet te vervangen, in de tijd dat u in uw woning woont. Daarbij geven ze uw woning een tijdloze uitstraling. Het maakt dat ze zowel van pas komen op een hele moderne woning, als ook bij een woning met een klassieke stijl. Het feit dat de dakpannen van een natuurproduct worden gemaakt draagt hieraan bij.

Naast de kleidakpannen met een oranje kleur, kunt u deze dakpannen ook in tal van andere kleuren bestellen. Daarbij zijn de kleidakpannen leverbaar in uiteenlopende formaten. Het voordeel van een wat groter model, is dat u eerder klaar bent met het leggen van de dakpannen.

In sommige gevallen worden de kleidakpannen afgewerkt met een glazuurlaag. Het gebruik van zo’n glazuurlaag is aan te raden, om te voorkomen dat er zich bacteriën aan de dakpannen hechten. U herkent deze bacteriën aan de groene aanslag, die op de dakpannen kan ontstaan na verloop van tijd. Het reinigen van dakpannen is niet altijd even gemakkelijk.

Voordelen

  • Zeer lange levensduur
  • Natuurlijke uitstraling

Nadelen

  • Groene aanslag bij dakpannen zonder glazuurlaag

Betonnen dakpannen

Een goed alternatief voor de kleidakpannen zijn betonnen dakpannen. Ook deze dakpannen hebben een relatief lange levensduur, al is die korter dan de levensduur van kleidakpannen (circa 30 jaar tegenover circa 50 jaar). Bij betonnen dakpannen maakt men gebruik van een mengsel van zand, cement en in sommige gevallen ook een aantal toeslagstoffen. Daarbij kunnen de betonnen dakpannen na de productie hiervan voorzien worden van een extra coating. Deze coating werkt op dezelfde wijze als de glazuurlaag bij kleidakpannen: ze bieden bescherming tegen vuil. Algen, die de groene aanslag op de dakpannen veroorzaken en mos zijn hier voorbeelden van.

Het leggen van betonnen dakpannen gaat relatief snel. Net als de kleidakpannen, zijn ook de betonnen dakpannen leverbaar in diverse kleuren en uitvoeringen. Handig, want zo vindt u altijd een geschikt model bij jouw woning! De dakpannen zijn goed bestand tegen diverse weersomstandigheden. Zo zal vorst de dakpannen bijvoorbeeld niet snel aantasten.

Voordelen

  • Eenvoudig te leggen
  • Relatief goedkoop t.o.v. kleidakpannen

Nadelen

  • Iets minder duurzaam dan kleidakpannen

Houten dakpannen

Een derde optie bij de keuze voor dakpannen is het gebruik van houten dakpannen. Zoals u mogelijk al verwachtte, worden houten dakpannen nauwelijks nog gebruikt voor woningen. Ze zijn veel minder duurzaam dan de kleidakpannen en de modellen van beton. Het maakt dat de dakpannen relatief snel vervangen zullen moeten worden en dat vochtproblemen op de loer liggen.

Toch is er nog een situatie, waarin de houten dakpannen van pas kunnen komen. Gebruik ze bijvoorbeeld op het dak van een schuurtje of tuinhuis op uw terrein! Vaak worden ook de wanden van dergelijke bijgebouwen gemaakt van houten. Op het moment dat u de wanden vervangt, kunt u ook de houten dakpannen vernieuwen.

Ten opzichte van de kleidakpannen en den betonnen dakpannen biedt de houten variant het voordeel, dat deze optie relatief goedkoop is. De beperkte levensduur maakt echter, dat u over een langere termijn niet veel goedkoper uit zal zijn. Een ander voordeel van houten dakpannen is dat u deze zelf aan kunt brengen.

Voordelen

  • Goedkoop type dakpannen
  • Eenvoudig zelf te leggen

Nadelen

  • Beperkte levensduur
  • Niet geschikt voor woningen

Verschillende vormen dakpannen

Niet alleen worden de dakpannen van verschillende materialen gemaakt. Ook zijn de dakpannen leverbaar in diverse modellen en vormen. Hierbij maakt men doorgaans onderscheid tussen holle dakpannen en platte dakpannen. Onderstaand zetten we de verschillende mogelijkheden bij deze vormen voor u op een rijtje.

Holle dakpannen

Soorten dakpannen

Holle dakpannen zijn door hun opvallende vorm eenvoudig te herkennen. Zie het als een golf, die zich over het dak van een woning beweegt. De holle vorm van de dakpan maakt het relatief eenvoudig, om deze achter een andere dakpan te haken. Zo kan voorkomen worden, dat de dakpannen naar beneden glijden. Binnen de categorie met holle dakpannen, vindt u verschillende modellen. Kies bijvoorbeeld tussen holle dakpannen met en zonder sluiting.

HP-dakpannen

Een voorbeeld van een holle dakpan zonder sluiting is de monnik dakpan. Ook de non dakpan is een typisch voorbeeld van een holle dakpan zonder sluiting. We noemen deze dakpannen ook wel HP-dakpannen. Bij dit type holle dakpan wisselen holle en bolle dakpannen elkaar af. De bolle dakpan dient als de kap van twee holle dakpannen. Middels een klein beetje cement kunnen de dakpannen aan elkaar worden bevestigd. Het voorkomt dat de bolle dakpan van de holle variant waait. Hoewel we deze dakpannen in Nederland nauwelijks meer gebruiken, ziet u ze in een mediterrane gebieden nog regelmatig op daken liggen. In Nederland wordt deze constructie enkel nog gebruikt op bijvoorbeeld een oud schuurtje.

VH-dakpannen

Het alternatief voor deze HP-dakpannen zijn de VH-dakpan, de verbeterde holle dakpan. Nog beter is een OVH-dakpan, wat staat voor opnieuw verbeterde holle dakpan. Het zijn voorbeelden van holle dakpannen met sluiting. Zoals u mogelijk al verwachtte, worden de holle en bolle dakpannen bij een holle dakpan met sluiting aan elkaar vastgemaakt. Het zijn dus niet langer twee losse elementen. De VH-dakpannen worden gebruikt op daken met een minimale helling van 25 graden. Hierbij is het belangrijk dat men een onderdak gebruikt heeft, waarop de dakpannen gelegd kunnen worden.

Kies voor de OVH-dakpan op daken met een hele lage hellingshoek, of juist een hele steile helling. Het voordeel van een OVH-dakpan is dat het gedeelte wat voor de waterafvoer zorgt een gebogen vorm heeft. Het voorkomt dat er vocht onder de dakpan kan komen. Hierbij worden de dakpannen over elkaar heen gelegd, waardoor het hemelwater direct richting de goot aan het dak stroomt.

Dubbele golf

We kunnen nog een vierde variant van de holle dakpannen onderscheiden. Dit betreft een model met een dubbele golf, welke twee holle delen heeft. Als u dit model holle dakpan van een afstand bekijkt, krijgt u wellicht het idee dat het om twee dakpannen gaat. Dat is niet zo, het is één element!

Voordelen

  • Goedkoop type dakpannen
  • Eenvoudig zelf te leggen

Nadelen

  • Beperkte levensduur
  • Niet geschikt voor woningen

Platte dakpannen

Soorten dakpannen

Het alternatief voor holle dakpannen zijn platte dakpannen. Deze dakpannen worden overigens ook wel vlakke dakpannen genoemd en danken hun naam, zoals u wellicht al vermoedde, aan hun karakteristieke vorm. Net als de holle dakpannen, worden ook deze platte dakpannen in verschillende soorten aangeboden. Onderscheid maakt men tussen een platte dakpan met sluiting, een platte dakpan met sluiting en ribben en tegelpannen. Laten we bekijken welke van deze platte dakpannen het meest geschikt is voor het bedekken van het dak van uw woning.

Platte dakpan met sluiting

Een platte dakpan met sluiting wordt niet alleen gebruikt op daken, ook als gevelpan doet deze platte dakpan dienst. Doordat het model voorzien is van een sluiting, wordt voorkomen dat er vocht achter de dakpan kan komen. Een groot voordeel, omdat vochtproblemen onder de dakpannen vaak bijzonder lastig te herstellen zijn. Het gebruik van een platte dakpan met sluiting wordt aangeraden voor daken met een minimale helling van 24 à 25 graden. U kunt het model enigszins vergelijken met een klassieke leipan. Laat u adviseren door een dakdekker, wanneer u niet exact weet wat de hellingshoek van uw dak is.

Platte dakpan met sluiting én ribben

Naast een platte dakpan met sluiting, kan ook een platte dakpan met sluiting én ribben interessant zijn. Net als bij het reeds beschreven model platte dakpan, wordt ook bij dit model voorkomen dat er vocht onder de dakpannen kan komen door de sluiting aan het uiteinde. Bijkomend voordeel van deze dakpannen, is dat de ribben de afvoer van het vocht makkelijker maken. Via de ribben stroomt het hemelwater naar beneden. Deze begeleiding van het hemelwater kan wenselijk zijn bij hele steile daken, of bijvoorbeeld bij daken met een zeer beperkte hellingshoek.

Tegelpan

Een derde optie bij het gebruik van platte dakpannen is de tegelpan. Zoals de naam van dit model als verklapt, worden de pannen als tegels op uw dak gelegd. Uiteraard, liggen de dakpannen iets over elkaar heen, om te voorkomen dat er vocht bij uw dak naar binnen kan sijpelen. Lang niet ieder dak is geschikt voor het gebruik van tegelpannen. Een minimale hellingshoek van 35 graden is een vereiste. Net als de platte dakpan met sluiting, kan ook dit model gebruikt worden als gevelpan. Men noemt ze door hun karakteristieke vorm ook wel bourgondische dakpan.

Voordelen

  • De platte dakpannen geven uw dak een hele strakke en moderne look;
  • Platte dakpannen met sluiting voorkomen dat er vocht onder de dakbedekking terecht kan komen;
  • Platte dakpannen zijn ook te gebruiken als gevelpan.

Nadelen

  • Kijk goed naar de hellingshoek van uw dak. Niet iedere platte gevelpan is geschikt voor een steil of juist vlak dak;
  • Tegelpannen zijn lastig om te plaatsen en daarbij relatief duur ten opzichte van andere modellen.

Andere soorten dakpannen

Het kan voorkomen dat u op daken van woningen in Nederland of andere Europese landen dakpannen treft, die u niet direct onder een van de beschreven categorieën kunt scharen. Dat is niet gek! Er zijn namelijk nog tal van andere soorten dakpannen verkrijgbaar, die uw dak beschermen tegen vocht.

Dit is een dakpan die ons mee terugneemt naar de tijd van de Romeinen. Deze modellen lopen taps toe en lijken enigszins op de klassieke holle dakpan. Twee vlakke dakpannen worden namelijk gecombineerd met een bolle boog, die de naad tussen beide pannen afdekt. Tegenwoordig worden deze dakpannen niet meer gebruikt.

Dit is een combinatie van een holle en platte dakpan. Deze modellen hebben een plat vlak en zijn aan beide zijden voorzien van een golving. Ze worden gebruikt op daken met een hellingshoek van minimaal 25 graden. Net als de Romeinse dakpan, is ook de Gotische dakpan niet langer een optie. Ze bieden een veel minder goede bescherming dan de moderne platte dakpan.

Deze dakpan is voorzien van twee goten in het platte vlak in het midden van de dakpan. Deze goten zorgen voor de afvoer van het water en zijn daarmee te vergelijken met de platte dakpan met sluiting en ribben. Naast de dubbele muldenpan bestaat er ook een enkele muldenpan. Het verschil zit hierbij logischerwijs in het aantal goten, dat in het platte vlak van de dakpan verwerkt zit. Wist u dat er zelfs pannen zijn met drie goten? De goten van een muldenpan zijn dieper, dan die van een platte dakpan met ribben.

Verschillende merken dakpannen

Dakpannen worden door tal van verschillende fabrikanten ontwikkeld. Bekende voorbeelden hiervan zijn Monier, Eternit, Koramic, Wienenberger en bijvoorbeeld RBB. Deze partijen handelen veelal vanuit Nederland. Neem bijvoorbeeld een partij als Monier, wat onderdeel is van de BMI Group. Dakpannen van deze producent worden aangeboden in sterk uiteenlopende modellen, kleuren en soorten. Kies bijvoorbeeld tussen smalle dakpannen en grote dakpannen, een klassieke en moderne stijl, een vlakke of holle dakpan, enzovoorts. Ook bij de diverse andere producenten van dakpannen heeft u keuze uit een breed scala aan modellen.

Over het algemeen is de kwaliteit van dakpannen van deze merken zeer goed. Dit betekent dat een betonnen dakpan in de basis zeker 25 tot 30 jaar mee zal gaan. Voor een keramische dakpan geldt dat u hier al snel 45 tot 50 jaar gebruik van kan blijven maken. Het is verstandig om te kiezen voor een dakpan met glazuurlaag of soortgelijke coating (in het geval van een betonnen dakpan), om de kans op een snelle slijtage en aantasting van het materiaal tegen te gaan. De reeds beschreven merken dakpannen bieden de mogelijkheid tot het toevoegen van zo’n coating of glazuurlaag aan.

Tip: informeer ook eens bij onze dakdekker, welk merk dakpannen deze aanraadt. Mogelijk werkt de dakdekker al jaren met dakpannen van hetzelfde merk, waardoor deze u kan verzekeren dat een producent betrouwbaar is. Ook wordt er soms korting aangeboden, wanneer u voor dakpannen van een merk kiest waarmee de dakdekker samenwerkt. Uiteraard behoudt u altijd het recht om zelf voor een ander merk dakpannen te kiezen.

Prijzen van dakpannen

De prijzen voor dakpannen lopen sterk uiteen. Van de eerder beschreven materialen, zijn houten dakpannen het goedkoopst. Deze kunt u online bestellen of bij een bouwmarkt kopen en zelf leggen. Houd er rekening mee, dat de levensduur van deze houten dakpannen beperkt is. Op termijn kunt u hiermee duurder uit zijn, dan wanneer u bijvoorbeeld voor betonnen dakpannen kiest.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben een prijs van circa 25 tot 40 euro per vierkante meter. Houd er hierbij rekening mee, dat de prijs afhankelijk is van het model dat u kiest en de afwerking waarvan u de dakpannen laat voorzien.

Keramische/kleidakpannen

Iets duurder zijn keramische dakpannen of kleidakpannen. Deze dakpannen kosten u per vierkante meter circa 35 tot 65 euro. Ook hierbij geldt dat de exacte prijs afhankelijk is van het gekozen model en de afwerking van de dakpannen.

Welke dakpannen kunnen mijn huis hebben?

Verschillende factoren bepalen welke dakpannen het meest geschikt zijn voor uw woning. Denk bijvoorbeeld aan uw smaak en de stijl van het pand. Kiest u voor een klassiek type dakpan (bijvoorbeeld: holle dakpannen), of gaat u voor een moderne variant (bijvoorbeeld: platte dakpannen)?

Een ander belangrijk aspect is de hellingshoek van het dak. Zoals u eerder op deze pagina las, is niet ieder model dakpan geschikt voor iedere hellingshoek. Zou u het verkeerde type dakpan op uw dak leggen, dan loopt u het risico dat water niet goed afgevoerd wordt. De kans op vochtproblemen onder het dak of bijvoorbeeld aan de wanden van uw woning neemt hierdoor sterk toe.

Let ook op hetgeen uw dak kan dragen. Sommige soorten dakpannen zullen te zwaar zijn voor uw dakconstructie. U dient de constructie vooraf te laten verstevigen, of te kiezen voor een ander type dakpan. Een keramische dakpan zal normaliter lichter zijn dan een stevig model van beton.

Hoe dakpannen leggen op uw dak

Soorten dakpannen

Het is afhankelijk van het type dakpan dat u op uw dak legt, hoe u deze aan dient te brengen. In de basis zult u werken met tengellatten. Breng deze latten verticaal aan op het dak en zorg dat deze goed aansluiten op het materiaal dat onder de dakbedekking ligt. Zodra de verticale latten bevestigd zijn, kunt u hier de horizontale latten op monteren. Deze horizontale latten dienen als basis voor de dakpannen. Ze zorgen dat de dakpannen netjes op hun plaats blijven liggen. Let er bij het bevestigen van deze horizontale latten op, dat de afstand overeenkomt met de lengte van de dakpannen. Daarbij moeten de dakpannen elkaar kunnen overlappen. Een te grote afstand is hierdoor niet wenselijk!

Bij het leggen van dakpannen is het gebruikelijk van beneden naar boven te werken. Op het moment dat u bij de nok van uw woning aangekomen bent, kunt u een beschermende kap over de top van de dakpannen plaatsen. Zo voorkomt u dat het vocht aan de bovenzijde bij uw dak naar binnen kan sijpelen. Afhankelijk van het model dakpan dat u gekozen heeft, kunt u van links naar rechts werken of de dakpannen als een soort waaier aanbrengen. Vergeet de dakpannen niet te verankeren, om te voorkomen dat deze los kunnen waaien.

Hoe kan je dakpannen onderhouden?

u wilt de levensduur van uw dakpannen natuurlijk zolang mogelijk maken. Zoals eerder werd aangehaald, kan er een groene aanslag op de dakpannen ontstaan. Dit is het gevolg van algengroei of bijvoorbeeld de vorming van mos. Door voor dakpannen met een glazuurlaag of coating te kiezen, gaat u een dergelijke groene aanslag tegen. Mocht de aanslag toch zichtbaar worden, dan kunt u de dakpannen reinigen. Het reinigen van een dak doet u met een hogedrukspuit. Bij voorkeur in combinatie met een vuilfrees. Waar de dakpannen van beneden naar boven worden gelegd, is het bij het reinigen van de dakpannen gebruikelijk om andersom te werken. Voor meer informatie over het onderhoud aan uw dakpannen kunt u dit artikel bekijken over de onderhoud van dakpannen.

Houd er rekening mee, dat werken op grote hoogte niet zonder risico is. Het kan om die reden verstandig zijn, om professionele hulp in te schakelen voor het onderhoud aan uw dakpannen.

Hulp bij dakpannen leggen en onderhouden

soorten dakpannen

Wilt u hulp bij het leggen van dakpannen of het onderhoud hieraan? Bent u er nog niet uit welke soorten dakpannen het meest geschikt zijn voor uw dak? Neem eens contact op met de professionals van DakPro. Zij kunnen u van persoonlijk advies voorzien over de mogelijkheden die u heeft bij het vervangen van de bestaande dakpannen op uw dak of het plaatsen van een geheel nieuwe dakbedekking

Vind een dakdekker in uw regio.