Het merendeel van de Nederlanders heeft een dak boven zijn hoofd. Hartstikke fijn, want zo wordt u beschermd tegen het wisselende weer in ons land. De meeste mensen hebben echter geen idee hoe een dak in elkaar zit. Bepaalde onderdelen zijn wel bekend. Zo klinken dakpannen, panlatten, isolatie en dakplaten u vast en zeker bekend in de oren. Maar hoe zit het bijvoorbeeld als we het begrip gording aanhalen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over een dakoverstek. Veel mensen hebben geen idee wat een dakoverstek is, laat staan wat het nut ervan is. In onderstaande tekst maken we voor eens en altijd een einde aan de onduidelijkheid die rond deze dakterm bestaat.

Wat is een dakoverstek?

Veel woningen in ons land hebben een dakoverstek. Toch weten maar weinig mensen wat het is. En dat terwijl het best logisch is. Een dakoverstek is namelijk niets anders dan een stukje dak dat buiten uw gevel uitsteekt. Bij sommige woningen is deze overstek slechts een paar centimeter, maar het kan bijvoorbeeld ook twintig centimeter zijn. U heeft hier zelf meestal de vrije hand in. Althans, wel wanneer u zelf een woning gaat bouwen. Een dakoverstek kan overigens zowel bij een plat als hellend dak voorkomen.

Welke functie heeft de overstek van het dak?

dakoverstek

Nu u weet wat een dakoverstek is, bent u ongetwijfeld ook benieuwd naar de functie ervan. Sommige mensen beweren dat zo’n overstek geen functie heeft, maar uitsluitend voor de sier is. Zo ziet het geheel er inderdaad een stuk minder kaal uit wanneer het dak iets buiten uw gevel uitsteekt. Een overstek heeft echter ook een functie. Zo beschermt zo’n overstek bijvoorbeeld uw gevels  tegen neerslag. Regen komt immers minder snel tegen uw muur aan wanneer er een dakoverstek aanwezig is. De dakgoot zit ook verder weg van de gevel. Dit is gunstig als er sprake is van een lekkage. De schade zal dan namelijk beperkt blijven. Daarnaast biedt een overstek ook schaduw in de zomer en de zon kan niet bij de ramen binnendringen. Dit zorgt er vervolgens voor dat het huis in de zomer lekker koel is en in de winter warm.

Een dakoverstek bij platte en hellende daken

U kunt een dakoverstek plaatsen bij hellende én platte daken. Een mooie horizontale dakoverstek past natuurlijk bij een plat dak. De dakoverstek heeft dan vooral de functie om regenwater af te voeren. Daarnaast heeft deze als functie om de gevel van uw huis te beschermen.

In het geval van een hellend dak, kunt u zowel kiezen voor een horizontale dakoverstek als een hellende overstek. Bij de hellende overstek zal het dak doorgetrokken worden tot de lengte die u wilt. Hierbij is er geen sprake van een aparte draagstructuur. Bij deze overstek is de gevel van uw huis goed beschermd tegen weersomstandigheden.

Vind een dakdekker in uw regio.