Als uw regenpijp verstopt zit, is het zaak dit snel te verhelpen. Een verstopte regenpijp kan namelijk erg vervelende gevolgen hebben. Het kan zorgen voor bijvoorbeeld schimmels en overstromingen. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat er vocht in de muur van uw woning trekt. Dit kan weer leiden tot een lekkage. Daarom is het fijn als u er snel bij bent. Een verstopping ontstaat door vuil en bladeren die in de regenpijp komen. Dit vuil en de bladeren blokkeren de weg van het water, waardoor het niet meer goed kan stromen. Vuil kan bestaan uit bijvoorbeeld plastic, mos en vogelpoep.

Voorkom dat uw regenpijp verstopt raakt

Een verstopping in de regenpijp is gelukkig makkelijk te voorkomen. U kunt op de volgende manieren vrij eenvoudig voorkomen dat uw regenpijp verstopt raakt:

  1. De eerste en meest voor de hand liggende tip is het regelmatig schoonmaken van de pijp. Dit moet zo’n twee keer per jaar gebeuren. Alle bladeren en het overige vuil moet worden verwijderd zodat het water weer vrij door kan stromen.  Regenpijp verstopt
  2. Een tweede mogelijkheid is het gebruik van een boldraadrooster. Dit rooster zorgt ervoor dat vuil en bladeren de regenpijp niet in kunnen. De bladeren worden door dit hulpmiddel tegengehouden aan de bovenkant van de regenpijp. Zo kan deze niet verstopt raken.
  3. Als derde optie is er de bladscheider. Een bladscheider houdt het vuil en de bladeren niet tegen, maar scheidt deze. Ook dit voorkomt dat de regenpijp verstopt raakt. Het regenwater kan gewoon doorstromen terwijl de bladeren uit het afvoer- of infiltratiesysteem worden gehouden.

Stappenplan oplossen regenpijp die verstopt zit

Een verstopte regenpijp kan vaak zelf verholpen worden. Door het volgen van onderstaande stappen heeft u snel weer een goed functionerende regenpijp.

–      Stap 1: Schoonmaken

Als eerste maakt u de dakgoot en het gat naar de regenpijp helemaal schoon, zodat er geen bladeren meer in zitten. Door hierna een emmer water door de pijp te gieten, weet u of de verstopping verholpen is.

–      Stap 2: Het vuil doorprikken

Als de regenpijp nog steeds verstopt zit, pakt u een lange stok, ontstoppingsveer of een elektrabuis. Hiermee probeert u het vuil dat de verstopping veroorzaakt door te prikken.

–      Stap 3: Hogedrukreiniger

U kunt met een hogedrukreiniger in de regenpijp spuiten om zo het vuil te verwijderen. Dit kan van zowel de bovenkant als de onderkant van de pijp. Mocht u er niet bij kunnen, zaag dan een stuk van de regenpijp af. Dit kan later gerepareerd worden met een reparatiemof.

–      Stap 4: Controleer of de verstopping onder de grond zit

Graaf de afvoerpijp uit. Er zijn regenpijpen met een schroefdeksel aan de onderkant. Door deze eraf te halen kunt u het vuil weghalen. Ook kunt u controleren of de aansluiting op het riool wel vrij is.

Stap 5: Hulp van een ontstoppingsbedrijf

Als uw regenpijp na al deze stappen nog steeds verstopt is, kunt u een ontstoppingsbedrijf inschakelen. Zij kunnen met behulp van een camera in de regenpijp kijken en vaststellen waar de ontstopping zich bevindt. Daarna zullen zij het probleem verhelpen.

Lees hier ook ons andere artikel over een verstopte dakgoot.

Vind een dakdekker in uw regio.