Dakpannen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ze bieden hellende daken inmiddels al jarenlang een betrouwbare bescherming. Dakpannen zijn in Nederland razend populair. Namelijk 9 van de 10 daken in uw woonwijk zijn ongetwijfeld bedekt met dakpannen. Dakpannen zijn niet duur en hebben een lange levensduur. Deze kan oplopen tot maar liefst 100 jaar. Toch kan het zo zijn dat uw dakpannen vervangen dienen te worden. Meer informatie hierover leest u hier!

Waarom moet ik dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen kan uit verschillende beweegredenen voortkomen. Zo kan het zijn dat uw huidige dakpannen simpelweg oud en broos zijn. Deze zijn dan aan vervanging toe, om ernstige problemen zoals lekkages voor te zijn. Ook kunnen weersomstandigheden u dwingen om dakpannen te vervangen. Wanneer het flink gewaaid heeft, kan het voorkomen dat er dakpannen van uw dak zijn gewaaid. Dan is het noodzakelijk om deze te vervangen om het dak weer waterdicht te maken. Een geheel andere reden kan zijn dat u uw huis een nieuwe uitstraling wilt geven. Dakpannen vervangen is dan een optie, door een geheel andere kleur of vorm te kiezen.

De kosten van dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen is helaas geen goedkope klus. Het brengt een hoop uiteenlopende kosten met zich mee. Er wordt gewerkt op hoogte, wat veel materiaalkosten met zich mee brengt, zoals steigerkosten. Bovendien zijn er bepaalde veiligheidseisen waaraan voldaan moet worden, waar ook kosten voor worden berekend. Daarbovenop komen nog de kosten van de dakpannen zelf én het afvoeren van de oude dakpannen. Al met al kunnen de kosten dus behoorlijk oplopen. Voordeel is wel dat de levensduur van dakpannen erg lang is. Waardoor u deze klus niet meermaals hoeft te ondernemen.

De voordelen dakpannen vervangen

Er zijn veel soorten dakbedekking waaruit u kunt kiezen. Denk hierbij aan een pvc dak, een rieten dak of een bitumen dak. Dakpannen blijven verreweg de meest gekozen vorm van dakbedekking in Nederland. Welke voordelen brengen dakpannen precies met zich mee? Allereerst natuurlijk de lange levensduur. Gemiddeld kan een dakpan tot wel 100 jaar meegaan. Daarnaast zijn dakpannen gemakkelijk in onderhoud. U kunt uw dakpannen zelf eenvoudig reinigen met de hogedrukspuit. Tot slot kunnen dakpannen snel geplaatst worden. Waardoor het geen tijdrovende klus is.

Wat als mijn dakpannen vervangen niet voldoende is?

In sommige gevallen volstaat het om enkele beschadigde dakpannen te vervangen. Maar soms is dakpannen vervangen helaas niet voldoende om het geheel weer op orde te brengen. Zo heeft u diverse opties tot uw beschikking wanneer u problemen ondervindt.

Het dak renoveren

Dakpannen vervangen

Met name bij oudere daken kunnen er op den duur kleine gebreken ontstaan. Kleine scheurtjes of enkele beschadigde dakpannen. Wanneer de schade echter een groot oppervlak van uw dak betreft, is een dakrenovatie nodig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het dakbeschot onder de dakpannen rot is. In dat geval kunt u het beste kiezen voor een dakrenovatie. Daarnaast kan het ook zijn dat het gehele dak waterdicht gemaakt dient te worden.

De panlatten vervangen

Panlatten vervullen een cruciale rol. De dakpannen zijn namelijk opgehangen aan deze latten. Het is dan ook van belang dat deze te allen tijde in goede staat verkeren. Als een kapotte dakpan gelekt heeft, zorgt dit ervoor dat het houten gedeelte van het dak verrot raakt. In dit geval dienen alle panlatten te worden vernieuwd. Het is hierbij raadzaam om te kiezen voor geïmpregneerde vuren panlatten. Deze zijn goed bestand tegen weersinvloeden. Bovendien is geïmpregneerd vurenhout tevens bestand tegen schimmels en insecten. Het vervangen van panlatten brengt relatief weinig kosten met zich mee.

Het dak isoleren

Het isoleren van uw dak is absoluut een van de meest rendabele ingrepen. Maar liefst 25% van de warmte gaat verloren wanneer er geen dakisolatie is geplaatst. Er zijn twee manieren om uw dak te isoleren: langs binnen of langs buiten. De goedkoopste mogelijkheid is het isoleren langs de binnenzijde. Wanneer u bezig bent met het herstellen of vernieuwen van uw dakbedekking, kunt u ook meteen uw dak laten isoleren langs de buitenzijde. Door middel van dakisolatie bespaart u flink op uw stookkosten en is uw zolderkamer bovendien lekker warm in de winter.

Het onderhoud aan de dakpannen

Dakpannen zijn een betrouwbare vorm van bescherming tegen het wisselende weer in Nederland. Over het algemeen gaan ze erg lang mee, maar ze kunnen natuurlijk ook onverhoopt beschadigd raken. Onderhoud is zeer belangrijk, om zo de kans op beschadigingen en andere gebreken zoveel mogelijk te beperken. Hoe kunt u ze het beste onderhouden? Regelmatig schoonmaken is raadzaam. Zo voorkomt u de kans op schade en groei van mos. Een hogedrukspuit en heet water zijn hiervoor voldoende. Mocht u toch mos aantreffen, kunt u dit het beste tijdig verwijderen. Een teveel aan mos kan ervoor zorgen dat het water niet goed wegstroomt.

Zonnepanelen leggen

Dakpannen vervangen

Het installeren van zonnepanelen op uw dak is ook een rendabele investering. Ze zijn dan ook flink in opmars: 9% van de Nederlandse woningen heeft zonnepanelen. Dit komt neer op zo’n 670.000 huishoudens. Het is dan ook efficiënt om zonnepanelen te laten plaatsen wanneer er onderhoud aan uw dakbedekking plaatsvindt. Bovendien heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. U kunt dus direct aan de slag!

De betonnen dakpan

In Nederland zijn de twee meest gekozen soorten dakpannen de betonnen dakpannen en de keramische dakpannen. Betonnen dakpannen worden geproduceerd door beton in een mal te gieten en dit te laten uitharden. Vaak zijn ze ook nog voorzien van een kleurcoating. Dit is zeker aan te raden om zowel de uitstraling als de levensduur te bevorderen. Er zijn twee belangrijke redenen om te kiezen voor betonnen dakpannen. Ten eerste zijn ze goedkoper in aanschaf dan keramische dakpannen. Bovendien is het ook goedkoper om ze te laten leggen vanwege het feit dat ze groter zijn. Ten tweede zijn betonnen dakpannen maatvast. Dit houdt in dat ze niet uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen.

De keramische dakpan

De keramische dakpan bestaat uit klei, gewonnen uit onze eigen Hollandse rivieren de Maas en de Rijn. Gekneden klei wordt in mallen gedaan en in de oven geplaatst. Vervolgens wordt de klei op hoge temperatuur gebakken tot een harde dakpan. Keramische dakpannen brengen twee belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerste kan dit type dakpan een enorm lange levensduur bereiken, tot wel 100 jaar. Ten tweede is de keramische dakpan bij uitstek geschikt voor lastige daken. Met allerlei hulpstukken is het geen enkel probleem om afwijkende daken te bedekken met de keramische dakpan. Zo is uw dak minder gevoelig voor lekkages.

Dakpannen vervangen door een andere soort dakbedekking

Dakpannen vervangen kan natuurlijk ook door een andere soort dakbedekking te kiezen. Hoewel dakpannen de meest voorkomende vorm van dakbedekking zijn in Nederland, zijn er ook andere mogelijkheden. Een leien dak bijvoorbeeld. Met name kunstleien doen het tegenwoordig erg goed. Vanwege hun gunstige prijs in vergelijking met dakpannen. Daarnaast is een zinken dakbedekking ideaal voor non-conventionele ronde of bolvormige daken. Tot slot straalt een rieten dak veel charme uit. Het rieten dak heeft tevens een hoge isolatiewaarde.

Heb ik een vergunning nodig?

Dakpannen vervangen voor een andere dakbedekking is geheel vergunningsvrij. Dit wordt beschouwd als vergunningsvrij onderhoud wanneer het door dakpannen van dezelfde soort wordt vervangen. Ook belangrijk om te weten is dat een verandering van kleur ook onder gewoon onderhoud valt. Hier heeft u dus ook geen vergunning voor nodig. Dit is van toepassing op woningen, kantoren, loodsen, horecagebouwen en agrarische bedrijven. U kunt dus meteen aan de slag met uw dakpannen vervangen!

Vind een dakdekker in uw regio.