Om het hemelwater goed weg te laten lopen, moet u een hemelwaterafvoer aan laten sluiten. De aansluiting hiervan gebeurt in de meeste gevallen al tijdens de bouw. Maar het kan natuurlijk zijn dat u besluit om uw woning uit te bouwen. Indien de uitbouw een plat dak heeft, moet er misschien een deel van uw regenpijp verwijderd worden. Maar hoe zorgt u er in dat geval voor dat het afvoeren van het hemelweter op de juiste manier gebeurt? In dit artikel leest u meer over het aanleggen van de waterafvoer via het dak.

De gevolgen van een incorrecte hemelwaterafvoer

Wanneer u door de uitbouw een deel van uw regenpijp moet verwijderen, gebeurt de afvoer van het hemelwater niet meer op een correcte wijze. Dat kan problemen met zich meebrengen. Wanneer het water niet meer goed weg kan stromen, gaat het zelf op zoek naar een uitweg. Dit kan resulteren in een lekkage. U kunt ervoor kiezen om uw hemelwaterafvoer compleet te verplaatsen. Dit is echter niet de meest makkelijke oplossing.

De waterafvoer via het dak laten lopen

Tegenwoordig vindt de afvoer van het hemelwater bij een uitbouw met een plat dak vaak via het dak plaats. Hierdoor hoeft er enkel een stuk van de huidige hemelwaterafvoer verwijderd te worden. Het hemelwater dat in de dakgoot van het schuine dak belandt, stroomt vervolgens via een verkorte regenpijp op het platte dak. Aan dit dak zijn dan weer regenpijpen bevestigd die het water afvoeren. Indien u het water via het dak wilt laten afvoeren, moet u hier wel rekening mee houden bij het bouwen van de uitbouw.

Zo kunt u een waterafvoer bij een dak aanleggen

De volgende materialen heeft u nodig bij het aanleggen van een hemelwaterafvoer bij een plat dak:

  • Een stadsuitloop
  • Een kiezelbak
  • Een bladvanger
  • Een regenpijp en bochten (indien van toepassing)
  • De beugels om de regenpijp mee vast te zetten
  • Een primer

Het stappenplan dat u doorloopt om een hemelwaterafvoer op een plat dak aan te leggen ziet er als volgt uit:

  1. De montage van de kiezelbak.
    Behandel de kiezelbak eerst met de primer, want hierna kunt u de dakbedekking erop aanbrengen met een brander. De opening van de kiezelbak dient wel open te blijven. De reden hiervoor is dat u de bladvanger erin plaatst. De bladvanger zorgt ervoor dat er geen bladeren kunnen blijven zitten. Dit kan een mogelijke verstopping voorkomen.
  2. De stadsuitloop plaatsen.
    De stadsuitloop schuift u over de kiezelbak. Het is belangrijk dat u deze niet lijmt of kit. De stadsuitloop blijft namelijk door de regenpijp op zijn plaats.
  3. De plaatsing van de regenpijp.
    De regenpijp wordt over het algemeen niet te strak tegen de stadsuitloop geplaatst. De eerste beugel die u gebruikt om de regenpijp vast te zetten kunt u op maximaal 1 meter van de stadsuitloop plaatsen. De andere beugels mogen iedere 1,5 meter geplaatst worden. Als laatste vindt de aansluiting van de regenpijp op het riool plaats.

Deze video verduidelijkt de verwerking van de stadsuitloop:

Wanneer kunt u een dakdekker in schakelen?

Het maken van een passende dakconstructie heeft een belangrijke bijdrage bij het afvoeren van hemelwater via een plat dak. Het af te voeren water dat op het platte dak komt via de dakgoten en de regenpijp kan daar niet blijven liggen. Blijft dit wel liggen? Dan ontstaat er mogelijk een lekkage in het platte dak. Om een waterafvoer via het platte dak aan te leggen, doet u er dan ook goed aan om een dakdekker in te schakelen. Hij weet precies welke constructie hij moet gebruiken om het hemelwater van het platte dak op de juiste manier af te voeren.

Vind een dakdekker in uw regio.