Vandaag de dag zijn er tal van soorten dakbedekking op de markt om het dak van uw woning mee te bedekken. Zo kan een hellend dak bedekt worden met dakpannen. Maar het is ook mogelijk om uw dak te voorzien van riet. Een plat dak wordt daarentegen vaak bedekt met bitumen (dakleer), PVC of EPDM. Maar welk type dakbedekking is nu het meest geschikt voor uw dak?
Welk type dakbedekking is het meest geschikt voor een hellend dak?
De meeste schuine daken van Nederlandse huizen worden bedekt met de traditionele dakpannen. Dit type dakbedekking zorgt ervoor dat uw woning goed beschermd wordt. Vooral bij de verschillende weersomstandigheden waar we in Nederland aan bloot worden gesteld. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Deze pannen hebben ook allemaal weer een andere levensduur. U kunt er ook voor kiezen om uw hellende dak te bedekken met riet. Dit was vroeger een goedkope manier van dakbedekking, maar is tegenwoordig meer een luxeproduct. Vereiste voor een rieten dak is dat het dak een hellingshoek van minimaal 45 graden heeft, omdat anders het regenwater op het dak blijft liggen.
Welke is het meest geschikt voor een plat dak?
Voor het bedekken van een plat dak kiezen verreweg de meeste Nederlanders voor bitumen, oftewel dakleer. Dit is duurzaam materiaal dat makkelijk te plaatsen is en daarnaast goed in staat is om uw woning te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Dakleer gaat ongeveer 25 jaar mee.
Wilt u uw platte dak bedekken met materiaal waardoor uw woning koel blijft? Dan kunt u beter kiezen voor PVC. Dit type dakbedekking is namelijk ook in een witte variant verkrijgbaar, waardoor de ruimte(s) onder het dak in de zomer lekker koel blijven. PVC gaat ook 25 jaar mee.
Tot slot is het nog mogelijk om uw dak te bedekken met EPDM. Dit materiaal is zeer elastisch, waardoor het beter bestand is tegen grote temperatuurverschillen. In tegenstelling tot bitumen en PVC gaat EPDM maar liefst 40 jaar mee. Dit komt grotendeels doordat dit type dakbedekking van tevoren op maat gemaakt wordt, waardoor de kans op een lekkage kleiner is.