Wilt u uw dak verhogen? Voor de verschillende type daken zijn er verschillende mogelijkheden. Hoe wordt een dak verhoogd, welke vergunning zijn hiervoor nodig en wat kost een dakverhoging ongeveer? U leest hier meer over in dit artikel.

 

Wanneer is een dak verhogen iets voor u?

Uw dak verhogen is een interessante optie wanneer u graag extra woonruimte wilt creëren in uw woning. Maar ook wanneer uw zolder eigenlijk net iets te laag om er een ruime kamer van te maken. U kunt bijvoorbeeld bovenop uw platte dak een verdieping met een plat of schuin dak laten plaatsen.

 

Dit zijn de voordelen van een dak verhogen

Er zitten veel voordelen aan een dakverhoging, deze hebben we hieronder voor u opgesomd.

  • Meer vloeroppervlakte. Of u nu een extra verdieping op uw platte dak plaatst of een dakkapel bouwt, het dak verhogen creëert meer leefoppervlakte in uw woning.
  • Extra kamer(s). Met een dakverhoging kunt u een extra slaapkamer of badkamer creëren op uw zolder of plat dak.
  • Waardeverhoging van uw woning. Doordat u meer woonruimte creëert wordt uw woning meer waard. Wanneer u uw huis gaat verkopen, zult u meer geld krijgen voor uw huis. Zo verdient uw uw investering (deels) terug.
  • Meer lichtinval. Door uw dak te verhogen krijgt u zolder of bovenetage meer daglicht.

 

De benodigde bouwmaterialen voor een dakverhoging

Afhankelijk van de gewenste uitstraling, look en feel, uw budget en de constructie van uw woning hebt u de keuze uit de volgende bouwmaterialen:

  1. Kunststof dakverhoging

Wanneer u kiest voor kunststof hoef u de constructie van uw huis niet extra te verstevigen. Dit omdat kunststof een erg licht materiaal is. Een ander voordeel van kuntsstof is dat het niet duur is, in vele kleuren en structuren verkrijgbaar is en vrij weinig onderhoud nodig heeft.

  1. Stenen dakverhoging

    Dak verhogen

Dit is de meest dure variant van een dakverhoging, maar tegelijkertijd ook de meest duurzame variant. Wel kan het gewicht een nadeel zijn omdat niet elk dak het gewicht kan dragen. Het is raadzaam dat u een architect laat nagaan of een extra versteviging nodig is om deze uitbouw te kunnen dragen.

  1. Houten dakverhoging

Vaak kiest men voor een houten dakverhoging. Hout is namelijk een licht materiaal, waarmee u uw plat dak snel en duurzaam kan verhogen. U kunt uw houten dakverhoging eventueel afwerken met een gevelbekleding naar keuze:

De verschillende type dak verhogingen

U kunt kiezen voor verschillende type daken verhogingen:

  1. Enkelzijdige dak verhoging

Bij een enkelzijdige dak verhoging verhoogt u slechts één zijde van uw schuine dak. Enerzijds is dit goedkoper dan een dubbelzijdige dakverhoging, anderzijds creëert u zo ook minder extra ruimte dan bij een dubbelzijdige dak verhoging. Ook ziet het er minder mooi uit.

  1. Dubbelzijdige dakverhoging

Hierbij verhoogt u de beide zijden van uw schuine dak. Enerzijds is het duurder dan een enkelzijdige schuine dakverhoging, anderzijds creeert u zo wel meer extra leefruimte. Daarnaast ziet het er esthetisch mooier uit.

  1. Plat dak verhogen: dakopbouw

U kunt er ook voor kiezen om uw schuine dag om te bouwen naar een plat dak. Hierdoor creëert u bijzonder veel meer ruimte in uw woning. U zult dan wel aan de slag moeten  (laten) gaan met de bestaande gevels en deze ook verhogen. Zo’n dakopbouw constructie kost wel meer dan de andere twee types.

De keuze tussen een dak verhogen of een dakkapel

Naast het kiezen voor een dak verhoging, kunt u ook kiezen voor een dakkapel.

Met een dakkapel kan een gedeelte van uw schuin dak worden opgehoogd zonder het dak te hoeven verhogen. U creëert zo snel en gemakkelijk extra leefruimte. Een dakkapel kun u plaatsen op plat, schuin of puntdak.

 

Hoe wordt een dak verhoogd (stappenplan)?

U kunt kiezen voor een prefab dakverhoging of een dakverhoging op maat gemaakt. Een prefab dakverhoging is goedkoper en sneller geplaatst, maar de keuze is ook beperkter. Het voordeel van een op maat gemaakte dakverhoging is dat u zelf de vorm, afmetingen en materialen kunt bepalen, In beide gevallen voert de dakdekker de volgende stappen uit:

  1. Controleren van de constructie

Een dakdekker komt eerst langs om uw dak te inspecteren. Hij inspecteert de fundering en de muren van uw woning om te bepalen of het de dakverhoging kan dragen. In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor een dakverhoging.

  1. Het voorbereiden van de dakconstructie

De volgende stap is het opmeten waar de dakverhoging komt. De huidige dakbedekking en isolatiematerialen worden verwijderd en er wordt een gat gemaakt in uw dakconstructie. De dakdekker zorgt ervoor dat de dakconstuctie stevig blijft.

  1. De dakverhoging plaatsen

Wanneer u kiest voor een prefab dakverhoging, dan wordt het geleverd met de verschillende afgewerkte bouwelementen. De onderdelen worden dan naar boven getakelt en stevig op uw dakconstructie gemonteerd. Bij een op maat gemaakte dakverhoging wordt de uitbouw ter plaatse gedaan.

  1. De dakverhoging afwerken

U kunt de dakverhoging aan de buitenkant laten afwerken door de dakdekker en ook de binnenkant door hem laten doen. Maar u kunt er ook voor kiezen om de binnenkant zelf af te werken.

Welke vergunningen heeft u nodig om voor uw dak verhogen?

U hebt altijd een omgevingsvergunning nodig voor een dakverhoging. De vergunning moet u zelf aanvragen bij de gemeente. U zult hiervoor een architect moeten inschakelen. Die kan u aangeven of uw woning het extra gewicht kan dragen. Pas wanneer u de vergunning van de gemeente verleend gekregen hebt, mag u beginnen met het bouwen van uw dakverhoging.

 

Wat kost het om een dak te verhogen?

Dat is lastig te zeggen. Wanneer u uw dak wilt verhogen, dan hebt u veel keuze qua type dakverhogingen en qua materialen die u kunt gebruiken. Het is verstandig om te kiezen voor een erkende dakdekker zodat het correct wordt uitgevoerd. Bij bij Dakdekkeraanhuis bent u hiervoor aan het juiste adres. Neem gerust contact met hen op voor een vrijblijvende offerte.

 

Vind een dakdekker in uw regio.