Heeft u weleens gehoord van de term: dak impregneren? Nee? Dan is dit artikel er om u er meer informatie over te verschaffen. U kunt namelijk handig en snel uw eigen dak impregneren, maar u zou er ook een dakdekker voor kunnen inhuren. Wanneer u het dak op deze manier verzorgd, is de dakbedekking zeker tot 10 jaar beschermd tegen vocht en vuil.

Waarom zou ik mijn dak impregneren?

Natuurlijk zit er een goede reden achter uw dak impregneren. Wanneer u hiervoor kiest, maakt u de dakbedekking namelijk meteen waterafstotend. En het voordeel hiervan is dat er dan veel minder, tot geen vuil en water meer in uw dak kan binnendringen. Dit voorkomt op zijn beurt weer dat u last krijgt van schimmel of lekkages. Het gaat dus om het beschermen van uw dak maar ook het beschermen van uw huis in zijn geheel. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om hun dak te impregneren.

Wanneer kan ik mijn dak impregneren?

Dak schoonmaken

Het beste moment om uw dak te impregneren is in de lente of het najaar. Kies er in ieder geval nooit voor om het dak te impregneren als het 5 graden of kouder is. Want dan wordt het impregneermiddel niet geheel door het dak opgenomen. Een dak impregneren doet u pas wanneer uw dak schoon en droog is. Als u deze taak met uw volle aandacht en wat voorzichtigheid uitvoert, is uw dak tot wel 10 jaar lang beschermd tegen vuil en vocht van buitenaf. Kies ook meteen een milieubewust impregneermiddel op waterbasis, zodat u duurzaam bezig bent.

Wat is het verschil tussen coaten en impregneren?

Dak coating wordt meestal ingezet om uw dak een verfrissende uitstraling te geven. Het gaat om een laagje wat over de dakpan wordt gezet, zodat vuil minder makkelijk kan blijven zitten. Maar coaten kan bijvoorbeeld niet bij geglazuurde dakpannen. Bij impregneren wordt van binnenuit de dakpan een beschermlaag aangebracht. Dit zorgt ervoor dat uw dakpannen beter beschermd zijn tegen optrekkend vocht.

Wat zijn de voordelen van het impregneren van dakpannen?

De voornaamste reden voor het impregneren van uw dak is toch wel dat het uw dak voor lange tijd beschermd. Zo doet u langer met uw dak en ziet het dak er bovendien netter uit. Want het middel voorkomt dat uw dak verkleurd en vervuild raakt. Het impregneren van uw dak voorkomt dat u hele nieuwe dakbedekking moet aanschaffen. Dus het bespaart u ook nog eens flink wat geld.

Kan ik zelf mijn dak impregneren?

Iedereen die een beetje handig is kan zijn/haar eigen dak impregneren. Let er wel op dat uw dakbedekking schoon en droog is voor u aan de slag gaat. Vandaar dat u het beste kunt beginnen met een hogedrukspuit, om daarmee al het vuil van uw dak te verwijderen. Laat het dak hierna gerust 24 uur drogen. Het advies is om deze taak dus bij veel zonlicht en wind uit te voeren. U hoeft hierna alleen het middel met een spuit van boven naar beneden over uw dak aan te brengen. Als u wat middel op uw ramen morst, krijgt u dit het beste schoon met een droge doek. Gaat u zelf het dak op? Dan moet u wel denken aan uw veiligheid.

Het stappenplan van dakpannen impregneren door een dakdekker

1. Het schoonmaken van het dakdakdekker

De dakdekker begint met het schoonmaken van uw dak. De dakdekker heeft namelijk een schoon en droog dak nodig voor hij het beschermende middel over uw dakpannen kan spuiten.

2. De ramen worden afgeplakt

Verder plakt hij de ramen af en controleert hij nadien of alles goed zit. Ook wordt er meteen klein onderhoud aan uw dak gedaan op het moment dat de dakdekker gebreken ontdekt. Eigenlijk ontvangt u dus meteen een stukje service wanneer u ervoor kiest om een professionele dakdekker in te schakelen.

3. Het impregneren van het dak

De dakdekker begint vervolgens met het impregneren van het dak. Hierbij werkt de dakdekker van boven naar beneden, totdat hij het dak helemaal nat heeft gemaakt.

4. Het afdek materiaal verwijderen

De dakdekker verwijdert vervolgens het afdek materiaal op de ramen. Daarnaast controleert hij deze ramen ook meteen. Het kan zijn dat er impregneer spray op de ramen terecht is gekomen. Dan verwijdert de dakdekker dit door het met een droge doek weg te halen.

5. Het drogen van het dak

Het impregneren van uw dak is klaar. Het enige wat er nog te doen staat, is het opdrogen van het dak. Het opdrogen duurt ongeveer een dag, maar hier kan een dakdekker verder niet meer bij helpen. Dit moet de zon en de wind doen.

Vind een dakdekker in uw regio.