Veel mensen die een zolder om willen bouwen tot slaapkamer, kantoor of hobbyruimte, kiezen ervoor om een dakraam te plaatsen. Een dakraam zorgt voor extra licht in de betreffende ruimte en dat maakt het een stuk aangenamer om er te leven. Voor het plaatsen van een dakraam kunt u een dakdekker inschakelen, maar u kunt ook prima zelf een dakraam plaatsen.

Het meet- en zaagwerk om zelf een dakraam te plaatsen

Om het dakraam te kunnen plaatsen, moet u in eerste instantie de gordingbalk doorzagen daar waar het dakraam moet komen. Plaats vervolgens twee bat-ijzers die u bevestigt op de onder- en bovenliggende gordingbalk. Doe dit aan beide zijden. Nu heeft u het frame voor uw dakraam gemaakt en kunt u beginnen met het zagen van het gat voor het raam. Zaag in eerste instantie een gat van ongeveer 50 bij 50 centimeter. Vanuit dit gat kunt u de dakpannen verwijderen. Indien de pannen zijn verwijderd, boort u gaten door het dakbeschot in de hoekpunten van het toekomstige dakraam. Vervolgens kunt u het gat uitzagen.

Het uiteindelijke dakraam zelf plaatsen

Voor het plaatsen doet u er goed aan om, indien mogelijk, het raam te verwijderen. Plaats het kozijn in het gezaagde gat en bevestig deze met de bijgeleverde beugels. Vervolgens brengt u eerst het onderste gootstuk aan. Daarna plaatst u ook de goten aan de zij- en bovenkant en kunt u de dakpannen zoveel mogelijk terugplaatsen. Indien een dakpan niet past, kunt u deze op maat maken met een slijptol. Tot slot kunt u het raam in het kozijn plaatsen.

De afwerking van het dakraam

Nadat u het raam volledig geplaatst heeft, is het zaak om de boel aan de binnenzijde netjes af te werken. De binnenzijde van het kozijn kunt u eenvoudig met behulp van schroeven bevestigen. De gaten kunt u met plamuur opvullen. Vervolgens kunt u ook de naden dichtkitten en het geheel eventueel voorzien van een laag grondverf. Om alles netjes af te werken, schuurt u de boel nog een keer licht en kunt u de binnenzijde van het kozijn in de door u gewenste kleur lakken.

Vind een dakdekker in uw regio.