Zonnepannen, ook wel zonnedakpannen genoemd, zijn nog niet zo lang verkrijgbaar. Toch worden ze steeds vaker gezien als alternatief voor de inmiddels bekende zonnepanelen. Zonnepannen zien er namelijk veel mooier uit op het dak dan zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepannen eigenlijk? En op welke manier verschillen ze van zonnepanelen? En nog belangrijker: waarom zou u ze moeten aanschaffen? In deze blog vertellen we u hierover meer.
Wat zijn zonnepannen?
Zonnedakpannen bieden een alternatieve optie voor de bekende zonnepanelen. Een zonnepan is een dakpan met een geïntegreerd zonnepaneel. Ze zien er fraaier en esthetisch aantrekkelijker uit dan een zonnepaneel. Hierdoor zijn zonnedakpannen ideaal voor mensen die geen zonnepanelen op hun dak willen monteren. Daken met zonnedakpannen zijn mooier en fraaier om tegen aan te kijken dan daken met zonnepanelen. Daar staat wel tegenover dat het eenvoudiger is om een zonnepaneel op een bestaand dak te bevestigen. Voor het aanbrengen van zonnedakpannen moet het gehele dak of een gedeelte hiervan vervangen worden.
Type zonnepannen
Momenteel zijn er twee typen zonnedakpannen op de markt. Dit zijn de kristallijne zonnepan en de dunne film zonnepan. Beiden werken hetzelfde. Ze wekken namelijk alle twee energie op. Maar er zijn ook verschillen. Hieronder lichten we de twee typen zonnedakpannen toe.
Kristallijne zonnepannen
De kristallijne zonnepannen maken gebruik van silicium. Er zijn twee soorten kristallijne zonnepannen:
- Monokristallijn zonnepannen: de monokristallijn uitvoering kunt u herkennen aan de zwarte kleur. Ze bestaan meestal uit kleine vierkantjes. Deze zonnepannen bieden per vierkante meter een relatief hoog rendement en gaan vrij lang mee. Omdat er voor de productie van deze zonnecellen een speciaal proces nodig is, zijn de aanschafkosten relatief hoog.
- Polykristallijn zonnepannen: deze variant herkent u aan de blauwe kleur. Het biedt een lager rendement dan de monokristallijn versie. Daarnaast ligt ook het vermogensbehoud lager. De aanschafprijs is daarentegen een stuk gunstiger dan bij de monokristallijn zonnepan.
Dunne film zonnepannen
De dunne film zonnepannen zijn gebaseerd op koper, selenide en indium. Ze bevatten meestal een amorf silicium dat in een zeer dunne laag als een soort laminaat wordt aangebracht. Vanwege deze dunne laag zijn sommige soorten ASi-panelen ook in een buigzame vorm te vinden. Dit type zonnedakpan wordt soms ook van andere materialen gemaakt, zoals Cadmium-Telluride of Copper-Indium-Gallium-Selenide. Hoewel de materiaalkosten voor dunne film zonnepannen hoger liggen, zijn ze wel een stuk eenvoudiger om te maken.
Over het algemeen hebben kristallijne zonnepannen een hogere capaciteit dan de dunne film zonnepannen. Hierdoor is er minder dakoppervlakte nodig. Daar staat tegenover dat een dunne film zonnepan een diepzwarte kleur heeft. Veel mensen vinden dit een mooiere kleur.
Voordelen zonnepannen
Zonnepaneel dakpannen bieden een aantal voordelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen:
- Het is een degelijk en fraai alternatief voor een zonnepaneel.
- Zonnepannen zijn beter bestand tegen zwaardere weersomstandigheden.
- Zonnepannen zijn licht van gewicht, waardoor ze geen zware belasting op uw dak vormen.
- De zonnepan biedt uitkomst voor eigenaren van monumentale panden die van de gemeente geen zonnepanelen mogen plaatsen.
- Zonnepannen bieden ook een oplossing voor eigenaren die veel waarde hechten aan een esthetisch aantrekkelijke woning.
Nadelen zonnepannen
De zonnedakpannen hebben dus veel voordelen. Maar het is natuurlijk alleen maar positiviteit en voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen aan zonnedakpannen. Die bespreken we met u hieronder:
- De huidige zonnepannen zijn duurder in aanschaf en plaatsing dan zonnepanelen. De kosten voor zonnepannen zijn gemiddeld twee tot drie keer hoger dan voor traditionele zonnepanelen.
- De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de zeven jaar. Voor de zonnepannen ligt dit tussen de vijftien en twintig jaar. De lange terugverdientijd heeft te maken met de hoge installatiekosten. Zonnepanelen kunnen vrij eenvoudig op bestaande daken worden bevestigd. Voor de aanleg van zonnepannen moet het hele dak of een gedeelte vervangen worden.
- De energieopbrengst van zonnepannen is met 80 tot 90 Wp per vierkante meter flink wat minder dan de opbrengst van zonnepanelen (180 tot 225 Wp per vierkante meter).
- Door de gebogen vorm kunnen zonnepannen minder goed licht opvangen dan zonnepanelen die naar de zon zijn gericht.
- Met zonnepannen heeft u een groter oppervlak nodig om hetzelfde rendement te behalen als met zonnepanelen.
Bespaartips
Heeft u interesse in het aanschaffen van zonnedakpannen, maar wilt u de kosten zo laag mogelijk houden? Bekijk dan de volgende bespaartips voor zonnedakpannen:
Tip 1: Subsidiemogelijkheden
Onderzoek de subsidiemogelijkheden in uw gemeente. Wellicht heeft uw gemeente namelijk een eigen subsidieregeling. Soms bieden gemeentes ook regelingen aan die bijvoorbeeld niet te vinden zijn op de energiesubsidiewijzer.
Tip 2: Samen met uw buren
Een andere mogelijkheid is om de zonnepaneel dakpannen samen met uw buren te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als u in een twee-onder-een-kapwoning woont of wanneer u het gebouw met meerdere bewoners deelt. Vraag ook in dit geval bij uw gemeente of het energieloket na wat de mogelijkheden zijn qua besparingen als u samen met uw buren investeert. Vaak wordt het gestimuleerd als buren gezamenlijk zonnepaneel dakpannenwillen aanschaffen. De subsidie geldt dan niet voor het kopen van de zonnepaneel dakpannen, maar voor het organiseren van een gezamenlijke actie. Vergeet dus vooral niet te informeren naar de mogelijkheden bij uw lokale energieloket.
Tip 3: Belasting terugvragen
U kunt de btw, die u over het totaalbedrag voor de zonnepannen heeft betaald, via de belastingdienst terugvragen. U moet zich hiervoor dan wel aanmelden als ondernemer. U wordt namelijk een leverancier van energie.
Tip 4: Offertes aanvragen
Vraag offertes aan. Het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen de verschillende zonnepannen opties. De uiteindelijke beslissing is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke wensen en eisen. U moet bijvoorbeeld denken aan de plaatsing, de kwaliteit, de grootte van de besparing en het rendement dat te behalen valt. Zorg ervoor dat u een verstandige keuze maakt en vergelijk altijd verschillende installateurs en offertes met elkaar. Een groot gedeelte van de totaalprijs bestaat namelijk uit loonkosten. U kunt wellicht hierop besparen door meerdere offertes op te vragen. Met een offerte bent u niet verplicht om over te gaan tot aankoop, maar u krijgt hiermee wel een goed beeld van de aanschaf- en plaatsingskosten.
Meer advies?
Zoals u hebt kunnen lezen, biedt het plaatsen van zonnedakpannen veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Daarnaast heeft u ook gezien dat er verschillende soorten zonnedakpannen zijn. Heeft u interesse in het plaatsen van zonnedakpannen, maar bent u op zoek naar advies of meer informatie van een dakspecialist? Neem dan contact op met DakPro. Ook voor het opvragen van een offerte kunt u bij hen terecht. DakPro helpt u graag verder bij het uitvoeren van een dakreparatie, dakonderhoud of bij het plaatsen van zonnedakpannen of zonnepanelen.